طبق بیانیه وزارت دفاع روسیه، دستور کار مذاکرات مقامات بلندپایه نظامی دو کشور تبادل نظر در خصوص وضعیت کنونی و دورنمای همکاریهای نظامی روسیه و آمریکا و همچنین ارزیابی از روند اوضاع در خصوص مسائل مهم مربوط به تامین امنیت جهانی خواهد بود.روابط روسیه و آمریکا طی دو دهه اخیر یعنی از هنگام فروپاشی شوروی سابق همواره دستخوش نوسانات زیادی بوده است. این در حالی است که با روی کار آمدن مجدد ولادیمیر پوتین به عنوان رئیس جمهور روسیه ، ناظران پیش بینی می کنند که تحولات مهمی در زمینه روابط روسیه با امریکا بوجود خواهد آمد.
پوتین در این زمینه تصریح کرده است که روسیه به شرطی برای توسعه مناسبات دو جانبه با آمریکا آمادگی دارد که واشنگتن اصول مشارکت برابر و توام با احترام متقابل را رعایت کند. رییس جمهوری روسیه همچنین بر ضرورت توجه آمریکا به منافع و مواضع روسیه در رفتارهای خود تاکید کرده است.این در حالی است که با توجه به اختلافات دو کشور در زمینه مسائل نظامی و امنیتی وبویژه مساله استقرار سامانه های ضد موشکی آمریکا و ناتو در اروپا که به سپر موشکی معروف است ،سفر رئیس ستاد مشترک ارتش روسه در مقطع کنونی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این راستا آناتولی سردیوکوف وزیر دفاع روسیه در شصت و دومین جلسه شورای وزرای دفاع کشورهای مشترکالمنافع با اعلام این که انتظار میرود ژنرال نیکلای ماکاروف رئیس ستاد کل نیروی مسلح روسیه در آینده نزدیک به آمریکا سفر کند، گفت که بار دیگر تلاش خواهیم کرد حداقل در سطح مقامهای ارشد نظامی ستاد موضع خود را نسبت به سامانه سپر موشکی روشن کنیم.ادامه….
گزارش ها حاکی از آن است که ژنرال “نیکولای ماکاروف” رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه از روز سه شنبه ۲۰ تیر( ۱۰ ژوئیه) سفر سه روزه خود به آمریکا را آغاز کرده است .وی در جریان این سفر با ژنرال “مارتین دمپسی” رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا دیدار و گفتوگو خواهد کرد و توجه اصلی مذاکرات طرفین روی بررسی طرحهای آمریکا برای ایجاد سامانه های ضد موشکی متمرکز خواهد شد.
طبق بیانیه وزارت دفاع روسیه، دستور کار مذاکرات مقامات بلندپایه نظامی دو کشور تبادل نظر در خصوص وضعیت کنونی و دورنمای همکاریهای نظامی روسیه و آمریکا و همچنین ارزیابی از روند اوضاع در خصوص مسائل مهم مربوط به تامین امنیت جهانی خواهد بود. علاوه بر این رئیس ستاد کل ارتش روسیه در جریان این سفر با ساختارها و ارگانهای فعال ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا نیز از نزدیک آشنا خواهد شد.
پیش از این “آناتولی سردیوکوف” وزیر دفاع روسیه اعلام کرده بود که هدف از مذاکرات روسای ستادهای کل ارتش دو کشور، در حقیقت تذکر مجدد دوباره این مساله به طرف آمریکایی است که روسیه به سادگی از کنار مسئله استقرار سامانههای دفاع موشکی آمریکا در خاک اروپا نخواهد گذشت و اقدامات جدی در پاسخ به اجرای این طرح در نظر گرفته است. وزیر دفاع روسیه همچنین یادآور شده بود که، تا زمان انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر، نباید انتظار تغییر در موضعگیری آمریکا نسبت به سپر موشکی این کشور در اروپا را داشت.
روسیه استقرار سامانه ضد موشکی آمریکا در قاره اروپا به ویژه در مناطق همجوار مرزهای خود را تهدید جدی برای امنیت خود می داند و سران این کشور بارها هشدار داده اند که در صورت استقرار این سامانه در مجاورت مرزهای روسیه به آن پاسخ مناسب خواهند داد. در این راستا آناتولی سردیوکوف وزیر دفاع روسیه چندی قبل به صراحت اظهار داشت که روسیه ممکن است از موشک های هسته ای تاکتیکی اسکندر برای نابودی اجزای سامانه های ضد موشکی آمریکا در اروپا استفاده کند. وی تصریح کرد که موشک های اسکندر را می توان با موفقیت برای نابودی تسلیحاتی که ممکن است مانع پرتاب موشک های روسیه شوند، بکار برد. به گفته وی تسلیحات موجود در روسیه کاملا از عهده نابودی سامانه های ضد موشکی غربی بر می آیند.
آمریکا و شرکای اروپایی آن در ناتو هدف از استقرار سامانه های ضد موشکی را ، حفاظت از تمام کشورهای عضو ناتو در برابر حملات موشکهای بالستیک اعلام کرده اند.با این همه روسیه دیدگاهی کاملا مخالف با این ادعای غربی ها داشته و برپایی سامانه های ضد موشکی را صرفا در راستای تضعیف توان استراتژیک موشکی این کشور تلقی می کند. بدین لحاظ اقداماتی که در این زمینه از سوی آمریکا یا ناتو انجام می شود ،همواره اعتراضات روسها را برانگیخته است.از جمله مساله استقرار سامانه راداری آمریکا( ناتو) در ترکیه ونیز توافقنامه استقرار سپر موشکی بین آمریکا و رومانی ،در کنار امضای توافقنامه های استقرار سامانه های دفاع موشکی در لهستان و در سواحل اسپانیا باعث اعتراض شدید روسیه شده است .در این راستا به گفته ژنرال ماکاروف رئیس ستاد کل ارتش روسیه برغم نگرانیهای روسیه هیچ یک از برنامههای آمریکا در زمینه ایجاد سامانه های ضد موشکی بعد از نشست سران ناتو در نوامبر ۲۰۱۰ میلادی در لیسبون تغییری پیدا نکردند و نگرانیهای روسیه تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است.
در برهه کنونی تلاش آمریکا و ناتو برای استقرار هر چه سریع تر سامانه های ضد موشکی در نقاط مختلف اروپا از دید مقامات ارشد نظامی و سیاسی روسیه از مهم ترین و نزدیک ترین تهدیدها علیه این کشور بشمار رفته و لذا روسیه نیز هم در واکنش به این اقدام و نیز تقویت نیروهای استراتژیک خود اقدام به تشکیل نیروی هوافضا کرده است.ضمن این که برپایی یک سامانه راداری هشدار دهنده در کالینینگراد در کنار استقرار موشک های هسته ای تهاجمی اسکندر از دیگر اقدامات روسیه در این زمینه محسوب می شود. هم چنین روسیه به صورت جدی تهدید کرده است که در صورت پافشاری آمریکا در زمینه برپایی سامانه های ضدموشکی در اروپا ، از پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک هسته ایی موسوم به ” استارت-۲” خارج خواهد شد.
این در حالی است که آمریکا در عمل نشان داده است که به خواسته های روسیه چندان توجهی نمی کند. این مساله در موارد مختلفی مانند استقرار سپر موشکی در اروپا ، گسترش حضور در مناطقی مانند قطب شمال و دریای سیاه که حساسیت روسها را برانگیخته و نیز تلاش برای گسترش ناتو به سوی شرق تبلور پیدا کرده است.ضمن این که روسیه به همراه چین به عنوان رقبای اصلی آمریکا در عرصه های مختلف اقتصادی ، تجاری و نظامی محسوب شده و آمریکایی ها تمایلی به افزایش قدرت روسیه بویژه در زمینه اقتصادی و تکنولوژیکی ندارند.